UCCNC gépvezérlő program

 

 

Főbb tulajdonságok:

- Támogatja az UC100, UC300USB, UC300ETH és UC400ETH mozgásvezérlőket.
- Vezérlés 6-tengelyig.. 
- RS274 G és M kód végrehajtás.
- Szabadon programozható felhasználói makró szkriptek.
- 400kHz max.léptetési frekvencia. (választható 25kHz, 50kHz, 100kHz, 200kHz, 400kHz, 20us, 10us, 5us, 2.5us, 1.25us impulzus szélesség). Megjegyzés: A max. léptetési frekvencia a mozgásvezérlő típusától függ.
- Pontos megállás és konstans sebesség interpolációs módok korszerű előrenézéssel.
- G54..G59 koordináta rendszerek, szerszámhossz kompenzáció és G52/G92 ideiglenes eltolás.
- 3D szerszámpálya nézet.
- OpenGL képernyő gyors képernyő frissítéshez és alacsony CPU és GPU processzor használathoz optimalizálva.
- Beépített vizuális képernyő szerkesztő.
- 48 konfigurálható hotkey billentyű.
- 48 konfigurálható bemeneti trigger, bemenetek hozzákapcsolása UCCNC funkció hívásokhoz.
- 48 
konfigurálható kimeneti trigger, virtuális LED-ek hozzákapcsolása a mozgásvezérlő fizikai kimeneteihez.
- Parametrikus programozhatóság belső változók és képletek használatával.
- THC vezérlés plazmavágó gépekhez. (M205 and M206 makrók és THC bemenetek)
- Screenset képernyők maró és plazmavágó géphez.
- Modbus TCP, RTU és ASCII kommunikáció Modbus pluginon keresztül.
- M10/M11 makrók gyors, szinkron kimenet kapcsoláshoz lézer alkalmazásokhoz.
- G33 és G76 főorsó szinkron mozgások inkrementális encoderes visszacsatolással.
- G33.1 és G33.2 szinkron menetfúrás főorsóhoz szinkronizált automata Z-tengely előtolással..
- Vezetékes MPG és UCR200 vezetéknélküli MPG támogatás.
- Beépített CAM modul DXF fájlok importálására..
- Beállítható folytonos kottyanás kompenzáció.
- Plugin interfész Visual C# példa pluginnel.
- Lézer raszteres kép gravírozó plugin, webkamera plugin, Xbox gamepad vezérlő plugin. 
- Gyors optimalizált kommunikáció gyors reakció a gombnyomástól az eseményig.
- Demo módban (szimuláció) futás licence kulcs és/vagy UC100 mozgásvezérlő csatlakoztatása nélkül.
- Kompatibilis a következő operációs rendszerekkel: Windows XP, 7, 8, 8.1, 10 mindegyik 32 és 64bites verziója.

 

 

UC300-5LPT USB CNC mozgásvezérlő Mach3 programhoz

Elkészült az UC100 nagyobb testvérének első tagja az UC300-5LPT modul. A modul úgy lett kialakítva, hogy 5db LPT portnyi ki és bemenetek vannak IDC-26 csatlakozókra kivezetve, melyek lábkiosztása kompatibilis a LPT porttal. Az 5LPT portból 2 normál és 3 bővített bemenetű. Összesen 36db 5V-os digitális kimenet és 49db 5V-os digitális bemenet található rajta, melyek szabadon konfigurálhatóak. A sok digitális ki és bemenet mellett 2 analóg kimenet és 2 analóg bemenetet is tartalmaz. Az analóg kimenetek közvetlen 0-10V-os jelet szolgáltatnak, így egyszerű illeszteni frekvenciaváltóhoz.  
 

 

Vezetéknélküli távirányító Mach3-hoz

 

UCR200 vezetéknélküli távirányító Mach3 programhoz:

Már régóta gondolkodtam, hogy hogyan lehetne egyszerűen felvenni a nullpontot megmunkálás előtt. Ez főleg akkor gond, amikor nagyobb munkaterületű gépen kell beállítani, és a billentyűzet nem ér el. Vagy ha elér, akkor a pozícionálás után oda kell menni a számítógéphez és egérrel megnyomni a Zero X,Y,Z nyomógombot.  A megoldás kézenfekvő: egy távirányító. A neten találni sok leírást és kész termékeket is, de mindegyikhez kellenek értékes port ki és bemenetek. Innen jött az ötlet, legyen USB-s és vezeték nélküli. A távirányító rádiófrekvencián kommunikál a Mach3 programmal, és a kijelzőjén kiírja az éppen aktuális koordinátákat, sebesség és fordulatszámot, és a programvégrehajtás állapotát. Ha nincs programvégrehajtás, akkor a kiválasztott tengelyt a Jog tárcsával lehet mozgatni. A mozgatás módja többféleképpen állítható (folyamatos, lépésenkénti, és több lépéses). A távirányító bármely gombnyomásra, vagy a Jog tárcsa tekerésére bekapcsol, és programból állítható idő múlva automatikusan kikapcsol.   Az esetleges zavarok kiküszöbölésére 4 rádiófrekvenciás csatorna közül van lehetőség választani.

Itt megtekinthető egy videó az első próbákról: 

  

 

2x3m-es megmunkálóterületű gépen működés közben: 

 

Mach3 programhoz USB mozgásvezérlő

Elkészült az UC100 névre hallgató USB-s CNC vezérlő Mach3 programhoz. Hogy mire is jó? Aki foglalkozott egy kicsit a számítógép vezérelt gépekkel (CNC), akár csak hobby szinten, annak biztosan találkoznia kellett az egyik talán legelterjedtebb programmal a Mach3-al. Ez egy nagyon jó program, teljes mértékben egyénre azaz gépre szabható, legyen az habvágó, hagyományos marógép, lézerkivágó, plazmavágó vagy akár eszterga. Viszont két gyenge pontja van. Az egyik, hogy a gép számára a vezérlőjeleket az LPT porton keresztülküldi ki. Annyit érdemes az LPT portról tudni, hogy 70-es évekre nyúlik vissza a kifejlesztése és 90-es években élte fénykorát. Így már érthető, hogy a specifikációi és paraméterei felett már jócskán eljárt az idő. Az újabb laptopokon nem is található meg ez a csatlakozó. És aki próbálta, az tudja, hogy egy laptopba PCMCIA kártyával LPT portot létrehozni, ami a Mach3-al is kompatibilis, nem egyszerű dolog. A másik gyengepont az operációs rendszer. Ez azért probléma, mert a pontos vezérlőjeleket szigorú időzítéssel és sorrendben kell kiszámolnia és az LPT portra kiküldenie, ami nagy erőforrást igényel az operációs rendszertől. Ezt a sok problémát hivatott megoldani az UC100-as CNC mozgásvezérlő. A drájvereinek felinstallálása után, csak csatlakozatnia kell a számítógéphez vagy laptophoz, és máris eggyüt működik a Mach3 programmal. Ez nem egy egyszerű USB/LPT átalakító, hanem kimondottan a Mach3 programhoz készült célhardver. Fontos kiemelni, hogy az eddig az LPT porton kiadott jeleket itt egy DSP nagysebességgel és nagy pontossággal számolja ki. A Mach3-as program "csak" a pozíció paramétereket küldi neki, így jelentős erőforrást takarít meg az operációs rendszernek, hogy hardwerból számolja a vezérlőjeleket. Főbb paraméterei: 6 tengely, tengelyenként max. 100kHz-es frekvenciával 12 kimenet és 5 bemenet. Az LPT porttal kompatibilitás csatlakozó leegyszerűsíti az átváltást az UC100-ra.
 

 

 
eXTReMe Tracker